Advent Bécsben

Lassan közeledik december és ezzel együtt kedvenc ünnepem a karácsony is. Már november közepén izgatottan várom, hogy mikor kezdődnek az adventi vásárok, ahova minden évben ellátogatok a párommal, családommal vagy a barátaimmal, hiszen itt mindenki jól érezheti magát. A legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban Bécs, nem véletlenül. Aki már járt ott biztosan vissza szeretne menni, aki pedig még nem, annak vétek lenne kihagynia ezt a csodálatos élményt. Ha ti is szeretnétek részesei lenni a karácsonyi forgatagnak, érdemes előre megszervezni a bécsi utat, hiszen november 15.-én már megnyitja kapuit a legnagyobb karácsonyi vásár, vagyis Christkindlmarkt a városháza előtti téren.
Ehhez olvashattok most néhány tippet és információt, ám előtte nézzük meg, mi is maga az advent.

large (1)Az Advent Története

Az ötödik századtól kezdve az advent a karácsonyt megelőző böjti időt jelentette, mely november 11.-én, Szent Márton ünnepével kezdődött és öt vasárnapon keresztül tartott. Később VII. Gergely pápa négyre csökkentette ezt a számot, melyet ma is ennek megfelelően ünneplünk. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, melynek jelentése „ az Úr eljövetele”. Ennek legismertebb szimbólumai az adventi koszorú és adventi naptár, melyen jelezve az idő múlását minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát, illetve kinyitunk egy ablakot egészen karácsonyig.
Az első adventi vásároknak Bécs adott otthont, és a mai napig a turisták kedvence.

busszal bécsbeUtazás Busszal

A lehető legegyszerűbb módja a bécsi utazásnak a szervezett buszos kirándulás. Számos lehetőség közül válogathatunk az interneten is, itt van elsőként az ADVENTBÉCS weboldal, ahol egyből lefoglalhatjuk a megfelelő időpontot, sőt azt is kiválaszthatjuk, hányan szeretnénk utazni. Ehhez meg kell adni az adatainkat, az utazók nevét és a fizetési módot. Már novemberben rengeteg indulási dátum közül választhatunk, decemberben pedig szinte minden nap megy busz, természetesen oda és vissza is. A legolcsóbb út 3900 forint, ám hétvégenként már 5900 forintot kell fizetnünk, így érdemesebb hétköznapra időzíteni a kirándulást. Hat indulási helyszín közül választhatunk, melyek a következők:

  • Budapest
  • Esztergom
  • Dorog
  • Tatabánya
  • Tata
  • Győr
  • Mosonmagyaróvár

Az indulás általában reggel 6-7 óra körül történik, persze ez függ attól is, hogy hol szállunk fel a járműre.

Wiener AdventzaubertProgramok

A buszon idegenvezető ismerteti Bécs történelmét és látványosságait, melyek megcsodálására lehetőség is nyílik.  A délelőtt Schönbrunnban tölthetjük el, itt lehetőség van a vásáron részt venni illetve egyénileg megcsodálni a kastélyt belülről is, ahová a 22 termes belépő, mely kb. 40 perc alatt megtekinthető, felnőtteknek 11,50€, 19-25 éves diákoknak 10,50€, 6-18 éveseknek pedig 8,50€. Fakultatív program lehet még a csokigyár látogatása, ez sem tart tovább egy óránál, a belépő pedig 5€. Délután kerül sor az autóbuszos és gyalogos informatív városnézésre, többek között megtekinthetjük az Operaházat, a Parlamentet, a Hundertwasser házat és a Karls Platzot. Fél négytől fél hétig pedig eltölthetjük szabadidőnket, ahol szeretnénk. Ekkor lehet a Wiener Adventzaubert, vagyis az „adventi varázslat” nevű karácsonyi vásárt bebarangolni a Rathausplatz-on, szuveníreket vásárolni és megkóstolni a kihagyhatatlan forralt bort és puncsot, amely biztosan jól fog esni a hidegben. Ezeknek az ára 4-8€ között mozog, attól függően, hogy megszeretnénk-e tartani bögrénket.

Számos más ajánlat közül is válogathatunk, például az ADVENTBÉCSBEN weboldalon, ahol találunk utakat Hofburgba vagy Parndorfba, bevásárló körutakat például a híres Mariahilferstrasse-ra, de választhatunk múzeumos látogatást a Panoptikumba, a Zene vagy a Tenger Házába, ezen kívül teljesen szabad programos kirándulás is van. Az árak nagyjából ugyanazok, nincs jelentős eltérés.

autóval BécsbeUtazás Autóval

Ha van jogosítványunk és mellé elég tapasztalatunk, autóval is mehetünk Bécsbe. Budapestről nagyjából két óra az út. Érdemes többen menni és osztozni a benzin költségeken, hiszen az így megspórolt összeget is nyugodt szívvel költhetjük el a vásárban.  Habár jóval kényelmesebb ez az utazási mód és számos előnnyel bír, ne felejtkezzünk meg a hátrányairól sem. Nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen lesz parkolóhelyet találni, ami ráadásul fizetős is. Célszerű tehát egy, a meglátogatni kívánt ponttól távolabbi (lehetőleg ingyenes) helyet keresnünk, ahol már nem nyüzsög annyi ember és innen tömegközlekedéssel folytatni utunkat. A Városháza-téri vásárt legegyszerűbben az U2-es metróval érhetjük el, amiről a Rathaus megállónál kell leszállnunk. Innen gyalogosan könnyen meglátogató az Altwiener Christkindlmarkt is a Freyung téren, illetve a karácsonyi falu is a Maria-Theresien Platzon.

Aki eddig nem érezte át igazán az ünnepek előtti készülődés hangulatát, az a bécsi vásár után a szerelmesévé válik, aki pedig eddig is oda volt az adventi hangulatért, annak egyenesen kötelező a látogatás.

Kommentek