A jó prezentáció titka

Legalább egyszer élete során mindenki szembesülni fog a prezentációkészítés problémájával. Iskolától és munkától függően kinek többször, kinek kevesebbszer kell majd vele foglalkoznia, lehet egyeseknek életbevágóan fontos lesz, míg másoknak nem igazán, de egy biztos, ha már csinálunk valamit, csináljuk jól, és ahelyett, hogy elaltatnánk közönségünket unalmas előadásunkkal, nyűgözzük le őket egy fantasztikus prezentációval.

A jó prezentáció titka nem csak egy, nagy világmegváltó titok, melyet most felfedünk nektek, hanem több dolog, melyre mind oda kell figyelned annak érdekében, hogy tényleg kitűnj a tömegből! Most lépésről lépésre megmutatjuk nektek, hogy mik is ezek a dolgok, és, ha mindet betartjátok, akkor garantáltan jó érzéssel fogtok kiállni közönségetek elé.

cute-ftw-funny-procrastination-Favim.com-13813311. Kezdd el időben!

A tervezés az egyik legfontosabb fázisa a prezentációkészítésnek, amely annál a pontnál kezdődik, hogy időben nekiállunk a feladatunknak. Lehet, hogy először úgy tűnik, hogy az előadásod előtti este két óra alatt simán összedobod majd a prezidet, de ez nem így működik. Vagyis lehetséges, de két dolgot kockáztatsz ezzel a lépéssel, a prezentációd borzalmasan kaotikus lesz, vagy pedig jó lesz, de annyira fogsz izgulni, mert nem állt még össze a fejedben, hogy az előadásmódod rontja majd le az értékét. Ahhoz, hogy jó közérzettel, magabiztosan tudj kiállni bizony, felkészültnek kell lenned. Ezt pedig két óra alatt nehéz lesz elérni.

computer-hold-on-motivation-organization-Favim.com-22224622. Tervezés

Az első lépés a tervezésben a kutatómunka. Utána kell nézned a témádnak és ebből felépítened a prezentációd első vázlatát, melyben szerepelnek a címek és a kulcsmondatok. Ennél a lépésnél még csak vázlatot készíts, nem kell rögtön leírni mindent, amit el akarsz majd mondani. Itt szintén fontos, hogy az első vázlat még nem kell, hogy végleges legyen, később változtathatsz a sorrendeken, vagy belevehetsz új dolgokat is, amit találsz. Sokszor beleesünk a hibába, hogyha valami már kész, nem akarunk vele többet foglalkozni, mennénk a következő lépésre, de ez nem feltétlenül jó módszer. Hogyha sikeres szeretnél lenni, térj vissza, és javítsd ki a hibákat, gondold át többször a struktúráját a prezentációdnak.

Mi a helyes felépítés?

Fontos, hogy a prezentációd ne legyen túlbonyolítva, hiszen a közönségednek tartania kell az iramot azzal, amit te már napok óta kutatsz. Bizonyára tudod, hogy milyen nehéz szakadatlanul figyelni egy előadásra, ezért oda kell rá figyelned, hogy könnyen követhető legyen, és, ha egy pillanatra elkalandozik a néző, akkor is be tudjon újra kapcsolódni a gondolatmenetbe. Legyenek logikus kapcsolatok a gondolatok között és könnyen feldolgozható információ.Level-of-attention

Ezen a diagramon látható, hogyan alakul a közönség figyelme a prezentáció során. Ebből következtethetünk arra, hogyan is érdemes felépítenünk a dolgot.

 • Figyelemfelkeltő, erős és informatív kezdés
  Mivel ennél a résznél a legfrissebb még a közönséged, ezért fontos, hogy itt fogd meg őket. Egy figyelemfelkeltő mondat, amely lehet egy kérdés is, vagy egy vicc a prezentációtól függően a legjobb kezdés. A bevezetésbe tartozzon még az, hogy röviden elmondod, hogy miről is fog szólni a prezentációd, erre utal az informatív jelző. Fontos, hogy ezt érdekesen add elő, hiszen már itt lehetősége nyílik a nézőnek eldönteni, hogy fog e figyelni, vagy nem a továbbiakban.
 • Főbb pontok, összefüggő, logikus sorrendben
  Szeleteld fel a prezentációdat fő pontokra, amelyeket külön diákon prezentálsz. Fontos, hogy ezek logikusan kapcsolódjanak egymáshoz és az is, hogy ne ragozd túl őket. Tudd, hogy mit akarsz mondani és kihozni a dologból. Utalj vissza a fő problémára, amit a bevezetésben elmondtál, és úgy következzenek egymás után a pontok, hogy a végén kijöjjön belőle a ‘megoldás’.
 • Világos, tiszta befejezés
  A befejezésben el kell, hogy mondd, hogy mi is a konklúziója a prezentációdnak, mi is volt a lényege az egész előadásnak, mit akartál vele elérni.Mivel itt is emelkedik a figyelem, hiszen már lassan vége, és, akik nem figyeltek azok most megtudhatják, hogy miről is szólt ez az egész, ezért fontos, hogy ez a rész egy rövid összefoglalóként is szolgáljon.

3. A prezentáció látványos része

Bár lehet olyan prezentációt is tartani, ahol nem használsz semmiféle vizuális elemet, de ennek hatalmas rizikó faktora van, ugyanis ilyenkor még nehezebb megtartani a közönség figyelmét. Mi inkább azt ajánljuk, hogy készíts egy PowerPoint vagy Prezi anyagot a prezentációdhoz. Én személy szerint a Prezi híve vagyok, mert azzal jobban ki lehet tűnni a tömegből, hiszen kevesebben használják. Viszont erre tényleg ne két órát szánj, ugyanis sok időt el lehet húzni vele, ha szépen és igényesen szeretnénk megcsinálni. A lényege ennek a résznek, hogy tényleg csak a legfontosabb információt írjuk a diákra. Ha mindent leírunk, akkor a közönséget vagy nem fogja érdekelni, az amit te mondasz, hiszen el is tudják olvasni, vagy túl soknak fogják tartani a leírtakat, és elmegy a kedvük az egésztől. Nem tudnak egyszerre figyelni, olvasni és megemészteni is a dolgokat. Hangzatos, figyelemfelkeltő de informatív címszavakra van szükség, amely rábírja őket, hogy rád figyeljenek és megtudják mit is takar a címszó.

Használj minél több vizuális elemet, de ne túl sokat. Képeket, rövid videókat, zenét is akár. Ez érdekesebbé fogja tenni az előadást, és így a nézők is kellemesebben fogják érezni magukat. Vigyázz, hogy ne csak ezekre támaszkodj, legyen értelmi értéke is a prezentációdnak!

670px-Deliver-a-Graduation-Speech-Step-105. Az előadás

Mivel gyakorlatilag egy beszédet adsz elő, diák segítségével, ezért nagyon fontos, hogy felkészülj erre. Kis kártyákra írd fel a főbb pontjaidat, így ha megakadsz a gondolatmenetbe ezekre ránézhetsz. Ne gondold azt, hogy ezekből majd improvizálsz, hanem gyakorold el párszor a szöveget otthon! Ne csak magadban, hanem hangosan! Még jobb, ha valakinek elő tudod adni. Mérd le az idődet is. Persze az időkeret függ a prezentáció típusától is, de általában 5 percnél tovább nem sokan tudnak figyelni.

33138Mire kell odafigyelned?

 • Légy magabiztos!
  Sokaknak nehéz kiállni a közönség elé, de, ha tudod, hogy mit akarsz mondani, és sokszor elgyakoroltad, akkor ez nem jelenthet problémát. Ha otthon is találsz egy közönséget, akinek elmondhatod, akkor élőben is magabiztosabb tudsz majd lenni.
 • Légy közvetlen
  De ne túl közvetlen! Ez csak annyit jelent, hogy beszélj szabadon. Használj gesztusokat, ne feszüld túl a dolgokat, mert az a közönségben is feszültséget kelthet. Mivel minden figyelmüket rád szegezik, ezért valamilyen szinten a hangulatod is átragad rájuk.
 • Artikulálj, és beszélj hangosan!
  Persze, azért ne ordibálj, de lehessen érteni, amit mondasz. Másképp, a közönség két másodpercnél tovább nem fog rád figyelni. Néha hangsúlyozz ki dolgokat, ezzel kicsit felrázhatod őket.
 • Légy pozitív!
  Ne mondj negatív dolgokat, mint ‘Jaj, ezt elfelejtettem’. Senki nem tudja, hogy mit terveztél mondani, csak lépj tovább. A pozitív hangulatod is át fog rájuk ragadni és jó érzéssel fognak visszagondolni a prezentációdra!
 • 10-ways-to-improve-your-powerpoint-presentationTegyél fel kérdéseket!
  A közönség bevonása a prezentációba nem mindig jön be, úgyhogy interaktívvá csak akkor tedd az előadásodat, ha biztos vagy benne, hogy benne lesznek a játékban. Egyébként maradj a költői kérdéseknél. Ezek is dobhatnak a monoton szövegen.
 • Testbeszéd
  Gesztikulálj, próbáld kifejezni magad a testeddel is. Légy nyitott a közönség felé. Ne szorítsd le a kezeidet, ne fond össze magad előtt keresztben, hiszen ez negatív és ellenszenves érzelmeket fog eredményezni a közönségedben. Nyiss feléjük. Beszélj úgy, mintha egy barátodnak magyaráznál egy nagyon érdekes témáról. Tarts szemkontaktust, ne nézz lefelé, oldalra, felfelé. Ezek mind azt sugallják, hogy nem vagy magabiztos, és nem a közönségednek magyarázol, csak próbálsz felmondani valami betanult anyagot.
 • Élvezd az előadásodat
  Ha te magad sem élvezed, akkor hogyan várhatod el a közönségedtől? Éld bele magad a témába, legyél lelkes, hidd el ezt a többiek is megfogják érezni, és jobban fognak viszonyulni a prezentációdhoz.

Ha mindezekre figyelsz, akkor a következő prezentációdnál nem érhet baj, és az emberek jó érzéssel fognak téged hallgatni és jó közérzettel távoznak majd a teremből az előadásodat után, mi több a siker mámorában, te is magabiztosabb leszel a következő prezentációdat illetően!

Sok szerencsét!

Ha van bármilyen további tippetek, írjátok meg nekünk kommentben!

 

Kommentek