A jó önéletrajz jó belépő

Munkát keresel? Már meg is találtad a hozzád illő állást? Első lépésként összegeznünk kell, mi az, amit eddig elértünk az életünkben. Ezután ezt le is kell írnunk. Az önéletrajz nem csupán egy felsorolás, amiben szerepel a nevünk, az iskoláink és az eddigi munkatapasztalataink. A jól megírt CV (curriculum vitae) egy jó belépő lehet: behívnak az állásinterjúra. Egy HR-es körülbelül fél perc alatt fut végig egy önéletrajzot. Figyeljünk oda néhány dologra, hogy ne a „nem megfelelő” kupacba dobja a miénket.

1. Helyesírás

A legalapvetőbb, hogy ne legyen benne helyesírási hiba. Legalább két különböző ember nézze át, mielőtt bárhová is elküldöd. (Egy következő cikkünkben olvashattok majd az MTA új helyesírás-ellenőrző programjáról, ami segítségetekre lehet még ebben.)

2. Fénykép

Nem minden álláshirdetésnél kérnek fényképet, ezért csak akkor rakjunk bele, ha külön kérik. Kinézetünk ne legyen túl kihívó, inkább szolid és elegáns. Mielőtt beilleszted a képet, kicsinyítsd le a méretét (photoshop, power point segítségével), hogy ne egy hatalmas fájlt kapjon a hirdető.

3. Személyes adatok

Név, születési idő, cím, telefonszám, e-mail cím, családi állapot. Itt az e-mail címet emelném ki: kerüljük a cicccaaa98@freemail.hu típusú e-mail megnevezést. Maradjunk a hivatalos, név esetleg egy szám kombinációnál (kiss.andras@gmail.com).

4. Tanulmányok

A sorrend fordított: elsőként a jelenlegi/legutolsó iskolát írjuk be, majd haladjunk visszafelé. 1. egyetem, szakképzés – 2. középiskola – 3. általános iskola. Itt tüntessük fel, hogy mettől meddig tanultunk itt (év elegendő), szerepeljen az intézmény pontos neve és a kapott képesítésünk.

5. Tapasztalatok

Munkahelyek felsorolása. Ez a legfontosabb része az önéletrajzunknak. Itt is a fordított sorrend él, a munkahelyek pontos megnevezése és a beosztás, a munkakör. Az se maradjon ki, hogy jelenleg mivel foglalkozol. Ne túlozzunk a tapasztalatainkat illetően, annál kínosabb, ha az interjún derülnek ki a hiányosságok. Persze ne legyen túl hosszú, mert egész egyszerűen nem fogják elolvasni. A lényeg legyen kiemelt, jól megtalálható, hogy az állásközvetítő könnyedén kikereshesse a számára fontos információkat.

6. Nyelvtudás

Itt is dátumokkal (év elegendő) meg kell jelölnünk, hogy mikor és melyik nyelvből milyen szintű vizsgát tettünk. Ha nincs nyelvvizsgánk, akkor egyszerűen leírhatjuk, hogy alap- vagy középszintű a nyelvtudásunk. Itt se túlozzunk, az állásinterjún pár jól irányzott kérdéssel minden kiderül.

7. Egyebek

Egyéb képesítések, amik hasznosak lehetnek az adott munka során (jogosítvány, számítógép ismeret, szakképesítés, tanfolyam). Ezután felsorolásszinten szerepelhetnek a hobbik (itt lehet egy kicsit kreatívabban felsorolni, mert ez figyelemfelkeltő lehet).

 

Önéletrajz mintákat, sablonokat találhattok különböző kategóriákban a következő oldalon:

www.profession.hu/oneletrajz

Fontos, hogy ne csak beillesztgessünk dolgokat, hanem kidolgozottan, odafigyelve hozzuk létre a saját önéletrajzunkat, amit aztán több helyre is elküldhetünk jelentkezésünkkel.

 

 

 

Kommentek