A buliért felelős: Mestyán Dani

Újabb interjúnkat Danival készítettük, aki hétköznap turizmus vendéglátást tanul a BKF-en, hétvégén pedig Gyomaendrődön dj-ként csinálja a hangulatot a Club Pavilonban. Van szerencsém Danit általános iskolás korom óta ismerni, és tényleg elmondhatom, hogy rengeteg energia és kitartás van benne. Teljesen mindegy, mivel foglalkozik az ember, ha szereti, amit csinál, az kiül az arcára, az látszik minden mozdulatán. Azért küzd, és ha nagyon fáradt, akkor is nekiáll gyakorolni. Pontosan ez az alázat kell ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és mi legyünk a legjobbak.

„A mottóm: work hard – play hard.”

Honnan jött a gondolat, hogy dj akarsz lenni?

Hát szerintem egészen az általános iskoláig kéne visszanyúlni. Hatodikos koromban jött az ötlet, hogy sulibulit szeretnénk csinálni. Az akkori legjobb barátommal Nagy Sándor Dániellel meg is csináltuk az első bulit, ami szerintem egészen jól sikerült. Persze akkoriban még a winamp és a windows media player egymás utáni számkövetései voltak (nevet). Természetesen a Tankcsapda óriási örök slágerei és a Szatmári feat Jucus Száz évet várnék rád üvöltve ment a sulibuliban. Aztán már annyira kifejlődtük magunkat, hogy már saját hangfalakat épített a Nagy Sándor család és ezekkel mentünk a suliba. Innen indult az egész szerelem. Aztán én maradtam a zenénél, Dani meg más utakra evezett. Én utána még bontogattam a szárnyaimat a Virtual DJ nevezetű programmal, ami iszonyat nehéz, mert köze nincs az eredeti dj pulthoz. Miután elballagtam az általánosból, még visszahívtak oda bulit csinálni. Úgy fordult komolyabbra a dolog, hogy volt egy ismerősöm, akinél megláttam egy dj pultot a MyVipen. Elkezdtünk beszélgetni, átmentem hozzá, nagyjából megmutogatta, hogy mit tud a dj pult. Egyszer-kétszer volt is nálunk, de akkortájt a húgom még azt mondta, hogy ezt ne erőltessük. Rágtam édesapám fülét, hogy szeretnék egy saját dj pultot, míg végül 2008-ra sikerült megkapnom a pultot. Ezek után úgy gondoltam, hogy egy dj pult elég lesz ahhoz, hogy én valamit is kezdjek magammal az életben. Persze bebizonyosodott, hogy ez nem elég, mivel a házibulikba kéne hangfal is. Úgyhogy a következő karácsonyi beruházás a hangfalakról és az erősítőkről szólt. 2008-tól naponta órákat gyakoroltam, az asztalomon gyakorlatilag nem volt semmi, csak a dj pultom. Innen indult az egész.

480791_4133625455029_1036690173_nMilyen szakmai tapasztalataid vannak?

Nyilván az utóbbi években kaptam pozitív visszajelzéseket a közönségtől, de egy szakmabeli visszajelzése is nagyon fontos. 2011 nyarán, június 10-én a Hungarian House Mafia, ami mondjuk azóta felbomlott, szervezett egy dj versenyt Hajdúszoboszlón, amire beneveztem. Én kételkedtem, hogy a tudásom megfelelő-e, de édesapám unszolt. Ez egy nemzetközi verseny volt, ami azt jelenti, hogy Szlovákiából, Romániából és még több határ menti országból érkeztek versenyzők. Több mint 80-an voltunk. Reggel 10-től este 10-ig ment a verseny. Ez egy technikai verseny, a lényege az, hogy 8-10 perc alatt kell megmutatnod, hogy mit tudsz. Van 4 lejátszó, egy keverőpult, minél több lemezt pakoljál fel, legyél pontos, illeszkedjenek egymáshoz a zenék. Az első körben a 6. pozíciót sikerült megszereznem. Óriási meglepetés volt, főleg az édesapám arcát kellett volna lefényképezni. Látszott rajta a megdöbbenés és a büszkeség. Ő az elején még kételkedett ebben az egészben, hogy én ezt komolyan tudom venni. Talán itt fogadta el ő is, hogy van ennek értelme. A döntőben az első 10 lépett fel, ott sajnos a 10-ből csak 9. lettem, mert egy olyan technikai hibát vétettem, amit nem lett volna szabad. Itt látszik, hogy szakma. Mivel engem senki sem tanított, autodidakta mód tanultam mindent, ezért senki nem mondta, hogy azt nem szabad, hogy két hang, két vocal egymásra ráér. Ez egy olyan hiba volt, amire utána mondta a Hamvai Peti, hogy ezt lehet orvosolni, csak gyakoroljak tovább és tovább. Két dolog miatt volt fontos ez a verseny. Az első az, hogy megmérettettem magamat és tudtam magam hova tenni. A másik pedig az, hogy a Hamvai Petinek volt két fontos mondata:  „Te voltál a titkos favoritom a verseny alatt.” és „A fiatalkori önmagamat látom benned.” Eléggé energikus vagyok a szettek miatt, imádom a zenét, ott is tomboltam a dj pult mögött.
A második fontos állomás az 2013. február. A helyszín Gyöngyös, Club Bakar. Azért döntöttem az indulás mellett, mert neves zsűritagok voltak: Bárány Attila, Chris Lawyer, Tomy Montana, DJ Newl, Johnnie Pappa, Teendeejay, Dj Kitto, Roberto Rios. Itt 27-en voltunk, voltak lányok is. Az első szettem után Tomy Montana még oda is jött és megveregette a combomat és mondta, hogy ez nagyon jó volt. A magánélet az kihat erre az egészre és akkortájt volt az a rész, amikor kicsit mélyből mentem át pozitívba és ez eléggé látszott a versenyen is. A döntőben Bárány Attila ott állt előttem és végignézte a szettet, és az eredményhirdetésnél azt mondta, hogy „Mindenki kurvára oda van koncentrálva a dj pultra, és azt nézi, hogy jól csináljon mindent, de pont nem így kéne. Az a jó dj, aki azt a kisujjából kirázza, és a közönséggel kommunikál végig. Ez egyetlen embernek sikerült a döntőben.” És ez én voltam. Szóval ezt a versenyt megnyertem.

Ki az, akire felnézel? Mi motivál?

Amikor még csak szórakozni jártam el és a dj szakmának még a környékén se voltam, akkor elég sokat jártunk a Rio nevezetű szórakozóhelyre, ott volt rezidens dj a Hamvai P.G. Az a fajta mentalitás, ahogy a zenéket egymásra pakolta, ő is energikus, élvezi, amit csinál. Ez fogott meg igazán. Nekem a Hamvai Peti az az ember, akire felnézek, mind a munkájában, mind emberileg. Az motivál, hogy egy olyan szintet minimum elérjek, amilyen szinten ő most van. A motiváció még a közönség. Az, amit most hétről hétre átélek Gyomaendrődön a Club Pavilonban az annyira motivál, hogy hét közben folyamatosan új zenéket keresek, kipihenten megyek oda, hogy minél több energiát, szeretetet át tudjak adni. Motivál a zene, motivál a közönség. A kettő kombójából tud egy óriási katarzis lenni egy buli alatt. Mindez olyan energiát és pluszt tud neked adni, amiért érdemes csinálni. Amikor egy hétvégén látod az emberek arcán az örömöt, hogy ki tudnak kapcsolni miattad, hogy olyan zenéket raksz, ami nekik tetszik, és újat tudsz mutatni nekik.

172128_1574210311250_1373262_o (1)Milyen jogi háttere van annak, hogy nem saját zenét játszol?

Sajnos a saját zenék terén még kicsit le vagyok maradva, hát lusta egy dög vagyok. Nagyon sokat kéne ülni a gép előtt és csinálni. Így más zenéit játszom. Van a Magyar Hanglemez Szövetség, ami a MAHASZ. Ide kell jogdíjat fizetnem, mivel én másolt CD lemezről játszom. Mivel dj szövetségi tag is vagyok, ezért évente olyan 110.000 Ft-os díjat fizetek a MAHASZ-nak. Ezzel korlátlan mennyiségben állíthatok elő másolt CD lemezt. Ha valaki ezt nem fizeti, az nagyon súlyos büntetéseket von maga után. Egy ellenőrzés során több százezer forintra büntetne meg a MAHASZ. Létezik olyan is, hogy alkalmi jogosítás, ami azt jelenti, hogy csak bulikra váltja ki az ember, de mivel minden hétvégén játszom, ezért érdemes éves díjat fizetni. Ehhez még fontos a dj szövetségi tagság, ami sok kedvezménnyel jár, de az a lényege, hogy a kettőnek az ötvözete ad egy olyan kedvezményt, ami azért több tízezer Ft.

483442_576713599024017_2038810963_nMit mondasz azoknak a fiataloknak, akik el akarnak indulni ezen a pályán?

Hát elsőként azt tanácsolom, hogy ne akarjon mindenki két perc alatt világsztár lenni. A másik az, hogy mindenki már dj, ez nem így működik. Nem véletlenül van az, hogy a hazai menők sem használják a dj-t a nevük előtt. A dj jelző már majdnem hogy gáz. Azt tanácsolom a fiataloknak, akik el akarják ezt a szakmát kezdeni, hogy vegyenek maguknak egy alap dj pultot, ne a legolcsóbbat, egy kicsivel jobbat, amin otthon tudnak gyakorolni. Azon pötyögjenek éveket. Én is több mint két év gyakorlás után léphettem fel egy klubban, ami egy óra volt. A legfontosabb a gyakorlás, a türelem, kellő energia. Mindenki azt hiszi, hogy odamegy, megnyomkodja, aztán ő a world famous. Nem. Én egy szombat este nagyjából 7-7 és fél órán keresztül pakolom végig egyedül a zenéket. Ez végig koncentráció. Annyira szeresd és élvezd, amit csinálsz, hogy kellő mennyiségű energiát tudj belefektetni. Ez a fontos. Kapcsolatokat kell építeni. Ez ne legyen egyenlő a seggnyalással. Saját magadnak építsd az utadat, menj el sok házibuliba, ahol van már kisebb közönség. Tőlük kapod a visszajelzést. Aztán jöhet egy művelődési ház, 60-70 emberrel. Ezután már elmehetsz egy kisebb klubba. Így kell építgetni magunkat. Ha tehetséges és ügyes valaki, akkor igazolni fogja a közönség, igazolni fogja a szakma, ahogy ezt az évek alatt én is megkaptam. Sok munka és belefektetett energia, ez az egésznek az alapja. Az élettől pedig úgyis visszakapjuk ezt.

Köszönöm az interjút! További rengeteg bulit kívánunk!

Danit elérhetitek facebook oldalán: www.facebook.com/djdanielmusic

 

Kommentek