7 tipp, hogy tovább tartson ki az aksi !

Bizonyára sokan találkoztatok már azzal az idegőrlő problémával, hogy folyton lemerül a mobilotok, laptopotok, zenelejátszótok aksija. A holdkövek átmeneti megoldásnak jónak tűntek, de bizony azt is fel kell tölteni viszonylag gyakran, a lustaság pedig nagy úr. A nyári melegben nekem is jól esik néha kiülni a kertbe írni, és ilyenkor bizony jó lenne, ha nem merülne le 10 perc után a laptopom, merthogy konnektor nincs. Tehát íme néhány tipp, hogy ne öld meg gyorsan az aksidat, és így tovább tartsd életben készülékeidet.

1. Nyugodtan töltheted egész este a telefonodat

Sokan hallottuk már azt a rémhírt, hogy rögtön le kell venni a telefont a töltőről, amint feltöltött, de ez a hír hamisnak bizonyult. Sokkal jobb fent hagyni a töltőn a telefont, mint hagyni lemerülni és utána újra feltölteni. Ez igaz laptopokra és telefonokra is. Ezek a készülékek (főleg a laptopok) általában megérzik, ha már feltöltődött az akkumulátor és ilyenkor szüneteltetik addig a töltést, amíg nem merül le újra.

aksi élettartam

2. Szedd ki az aksit, a laptopodból néha

Az igazi veszélyt a túlmelegedés jelenti az ilyen készülékeknél. A legjobb, amit tehetsz, hogy amikor egy konnektor mellett gépezel, és be van dugva a laptop, kiszeded az aksit, hadd pihenjen addig, így megvédheted a túlmelegedéstől és nem használod túl.

3. Ne hagyd túlmelegedni!

Próbáld meg elkerülni, hogy a tűző napon hagyod a telefonodat egész nap, vagy a forró kocsiban, ugyanis ez egyike a legrosszabb dolgoknak, amit művelhetsz az aksival. A  magasabb feszültségű töltők se feltétlenül jók. Bár sok telefon képes redukálni ilyenkor a hőt, így is nagyon felmelegedhet a telefonod. A vezeték nélküli töltőkre ugyanez igaz, ugyanis azok is több hőt generálnak, így ha van rá lehetőséged inkább a kábeles megoldást válaszd. Laptopoknál érdemes olyan laptop tartót venni, amiben van beépített ventilátor, hogy megvédje a készüléket a túlmelegedéstől.

4. Amikor csak tudod, töltsd egy kicsit

A Lithium-ionos töltőknek nem tesz jót, ha hagyod teljesen lemerülni őket. Inkább mindig töltsd egy kicsit, amikor van rá lehetőséged.

aksi töltöttség

5. Félig töltve tárold az akkumulátort

Ne teljesen lemerítve tárold az aksidat, például, amikor kiveszed a laptopból, hanem töltsd fel félig. Ugyanis ha teljesen lemerül az nagyon rosszat fog tenni neki, és akár búcsút is inthetsz rövid időn belül az akkumulátorodnak.

aksi töltöttség

6. Próbáld ki a helyettesíthető aksikat

Ezeket nem csak gyorsabban fel lehet tölteni, és bármikor kivenni, de ha meghalna nyugodtan vehetsz újat, és használhatod a régi készülékedet ahelyett, hogy az egész készüléket kéne kicserélned.

7. Fogadd el, hogy egyszer vége

Ne hagyd, hogy az aksi körül forogjon az életed. Hogyha nincs feltöltve a telefonod, akkor inkább késel, a bulihelyen megkéred a pultost, hogy dugja be neked. És folyton stresszelsz, ha nem tudod görgetni a Facebook-ot. Néha ne foglalkozz a telefonoddal, hidd el lényegesen tovább fog tartani az aksi. Próbáld ki a digitális detoxot!

folyton lemerülő akkumluátort

Másrészről, azt is el kell fogadnod, hogy az aksi élettartama véges. Egyszer úgyis meg fog halni, és akkor ki kell cserélned. Nincs értelme ezen idegeskedni, ha mindent megtettél, hogy életben tartsd ( betartottad a 7 aranyszabályt).

Kommentek