7 ígéret, amit egy párkapcsolatban tehetsz

Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent megígérnek a párkapcsolatuk kezdetén, mert annyira intenzív érzelmeket élnek át. Az ígéretekkel azonban érdemes óvatosan bánnunk, hiszen nem mindig tudjuk betartani azokat a dolgokat, amiket korábban még úgy éreztünk. Ezzel könnyen megbánthatjuk azt az embert, akit a legjobban szeretünk. És ahogy a mondás is tartja, az ígéret szép szó…

Egy erős párkapcsolat a bizalomra és a másik tiszteletére épül. Ez teszi lehetővé, hogy tiszta szeretettel forduljunk a másik felé anélkül, hogy függésbe kerüljünk. Úgy gondolom, csak a tiszta kommunikáción múlik az, hogy a konfliktusokat hogyan oldjuk meg. Mert konfliktusok vannak és lesznek is, nem érdemes tehát a szőnyeg alá söpörni őket.

Egy egészséges kapcsolatban sokszor kimondatlanul is ígéretet teszünk a másik félnek arra, hogy kitartunk mellette és minden nap építjük a kapcsolatot. Most összegyűjtöttünk néhány olyan ígéretet, amit tényleg érdemes betartani, ha boldog kapcsolatra vágyunk.

1.1. Ígérem, hogy meghallgatlak, amikor mesélsz!

Ahelyett, hogy csak úgy hallgatjuk, amit a partnerünk mond, fontos ténylegesen oda is figyelnünk rá. Amikor hallgatod őt, ne arra gondolj, amit válaszolni akarsz, hanem a valódi mondanivalójára. Légy jelen és légy figyelmes akkor is, ha már korábban hallottad, amit a partnered mond, vagy esetleg nem is értesz vele egyet.

2. Ígérem, hogy önmagam leszek!

Azzal, hogy önmagad vagy sebezhetővé válsz. Éppen ezért ez bátorságot és önbizalmat igényel. Hagyd a partnerednek, hogy téged ismerjen meg, nem pedig valamilyen változatodat, amiről azt gondolod, hogy jobb, mint a saját személyiséged. Fontos, hogy beszéljünk a félelmeinkről, a vágyainkról, a céljainkról is, hiszen ezek határoznak meg bennünket leginkább.

4.3. Ígérem, hogy támogatom a fejlődésed!

Bátorítsd és add meg a lehetőséget a partnerednek arra, hogy fejlődhessen. Dicsérd őt ahelyett, hogy megpróbálnád irányítani vagy visszatartani. Tiszteld a partnered képességeit és fogadd el a döntéseit, hogy változni tudjon.

4. Ígérem, hogy szembenézek a konfliktusokkal vádaskodás és magyarázkodás nélkül!

Amikor súlyosabb témák kerülnek szóba, beszélj tisztán, egyértelműen és próbálj konstruktív, együttműködő lenni. Tisztelettel közelíts a partnered felé, próbáld befogadni a kritikákat is, még ha fájdalmas is hallani. Törekedj arra, hogy bocsánatot kérj, ha fájdalmat okoztál, ehhez rengeteg türelemre lesz szükséged. Ha együtt vagytok, el kell fogadnod, hogy mindig lesznek nézeteltérések, ezért kompromisszumkészségre lesz szükséged akkor is, ha nem értetek egyet valamiben. Használd a konfliktusokat arra, hogy megismerd a partnered újabb oldalait.

2.5. Ígérem, hogy időt szánok rád!

Helyezd előtérbe a partnereddel töltött minőségi időt. Tedd intimmé és tartalmassá a találkozásokat. Próbáljatok ki minél több új dolgot együtt, hogy közös élményeket szerezhessetek. Nem kell mindig valami extrém programot szervezni, akár egy kanapén ülős, filmezős este is lehet minőségi időtöltés, ha együtt tesszük ezt. Ám figyelj oda arra, hogy ne váljon rutinná az egész kapcsolatunk.

6. Ígérem, hogy egy csapat leszek veled!

Úgy működj együtt partnereddel, hogy közben tiszteletben tartod az ő igényeit is. Feledkezz meg a játszmákról, a versengésről és a taktikázásról. Fogadd el, hogy ha két ember sok időt tölt együtt, a konfliktusok elkerülhetetlenek. Csapatként legyetek együtt, ne pedig két külön játékosként, ahol az a lényeg, hogy tiéd legyen az utolsó szó.

3.7. Ígérem, hogy értékelem a kapcsolatunk egyediségét!

Fontos, hogy ne mások kapcsolatához hasonlítgassuk a sajátunkat, hanem megtaláljuk annak egyediségét, azt, hogy mitől tud működni. Ne másoktól tegyük függővé, hogy mit gondolunk a kapcsolatunkról, hanem saját személyiségünknek megfelelően építgessük.

Kommentek